VTG logo
  • Results: 0
Asociaţia Meseriaşilor din Bistriţa, Bistritzer Gewerbeverein
Asociaţia Meseriaşilor din Bistriţa, Bistritzer Gewerbeverein © Alex Petrescu

Asociaţia Meseriaşilor din Bistriţa, Bistritzer Gewerbeverein

Monument de arhitectură

pe scurt

Str. Berger Albert 10
1896, azi Centrul Cultural Municipal George Coşbuc
raportează o problemă
Orice sugestie de îmbunătățire a conținutului sau corectare a erorilor este binevenită. Mulțumim!
Atenție nu esti logat!
Clădirea este amplasată pe șanțul fortificației medievale, lângă fosta Poartă a Broaștelor, și ocupă o parcelă cu axul lung paralel cu zidul de incintă. Este o construcție pe trei niveluri (subsol, parter, etaj), de formă dreptunghiulară, proiectată de arhitectul vienez Paul Brang, cunoscut și pentru proiectarea gimnaziului evanghelic. Clădirea datează din anul 1895 și are fațade pe toate laturile.

Fațada principală, situată pe latura de est, este simetrică, cu un rezalit central subliniat de un fronton triunghiular și o scară de acces cu balustradă din fier. Parterul prezintă trei deschideri semicirculare cu uși moderne, iar etajul include un balcon cu balustradă, accesat printr-o ușă flancată de ferestre tripartite. Frontonul este decorat cu un relief ce înfățișează două personaje feminine care susțin un scut decorat.

Fațadele laterale, marcate de lesene bosate, au deschideri dreptunghiulare la subsol și ferestre semicirculare la parter, încadrate de pilastri. Fațada vestică este similară celei principale, cu un rezalit central subliniat de un fronton treptat și deschideri semicirculare la parter, inclusiv accesul către restaurantul „Crama veche”.

Clădirea este flancată de două turnuri octogonale cu ferestre înguste și acoperișuri în formă de bulb. Fațadele de sud și nord se dezvoltă pe trei niveluri, iar segmentul etajat al fațadei de sud include o terasă cu balustradă din fier și scări de acces. La etaj, ferestrele bipartite și tripartite sunt similare celor din fațada principală.

Subsolul clădirii are bolți cilindrice și boltisoare pe șine metalice. Parterul este organizat în jurul sălii de spectacole, precedată de un vestibul cu scări care duc la etaj. Sala de spectacole are pereți decorați cu pilastri și balcoane decorate cu motive geometrice și vegetale, iar acoperișul este mansardat, încoronat de un edicul masiv cu lucarne circulare.

Sursa: www.bjbn.ro

Alex Petrescu
4 ani în urmă

COMENTARII

0

4 out of 5 stars

bazate pe 0 comentarii

Review data

Spuneți părerea

Dacă ați vizitat acest loc împărtășiți câteva impresii

scrie comentariu

Recent reviews