VTG logo
  • Results: 0
Ansamblul Mănăstirii Călugărilor Piarişti
Ansamblul Mănăstirii Călugărilor Piarişti © Petrescu

Ansamblul Mănăstirii Călugărilor Piarişti

Mănăstire

pe scurt

Str. Şincai Gheorghe 26
a doua jum. a sec. XVIII, , azi Ansamblul Bisericii Romano-Catolice Sf. Treime
raportează o problemă
Orice sugestie de îmbunătățire a conținutului sau corectare a erorilor este binevenită. Mulțumim!
Atenție nu esti logat!
Situată pe Strada Gheorghe Șincai nr. 26, pe locul unei construcții distruse de incendiul din 1758 și demolată în 1779, mănăstirea a fost ridicată de călugării ordinului piarist, un vechi ordin călugăresc romano-catolic. Începută în 1781, construcția a fost finalizată în 1787, conform inscripției de pe fațada actualei Biserici Catolice “Sfânta Treime”.

Biserica a fost construită în stil baroc vienez. Curtea Imperială de la Viena a dorit întărirea catolicismului în Transilvania prin această construcție. Alături de biserică, a fost ridicată clădirea Școlii Piariștilor, pe locul unei vechi școli înființate în 1717 și a unui spital vechi, construit de ordinul hospitalit (anterior aparținând ordinului dominican). Este important de menționat că vechiul spital era al doilea spital din țară după cel din Sibiu și primul spital medieval din oraș. Atât spitalul, cât și vechea școală au fost distruse în incendiul din 1758.

Înființată inițial în 1717, Școala Piariștilor a funcționat în noua clădire până în 1878. Aici se studiau retorica și gramatica, limbile de predare fiind germana și latina. Între 1772 și 1774, aici a studiat, printre alții, Gheorghe Șincai, corifeu al Școlii Ardelene, iar mai târziu, între 1825 și 1832, înainte de a pleca spre Blaj, poetul și revoluționarul Andrei Mureșanu.

Strada unde se află cele două clădiri se numește astăzi Strada Gheorghe Șincai. În 1878, clădirea a fost cumpărată de biserica romano-catolică, iar Școala Piariștilor a funcționat aici până în 1879. În prezent, într-o aripă a clădirii funcționează Protopopiatul Romano-Catolic Bistrița.

Casa de pe latura vestică a clădirii are pe fațada principală un relief cu temă religioasă, Maria cu Pruncul, o reproducere după icoana făcătoare de minuni de la Nicula.

Sursa: www.primariabistrita.ro

Alex Petrescu
4 ani în urmă

COMENTARII

0

4 out of 5 stars

bazate pe 0 comentarii

Review data

Spuneți părerea

Dacă ați vizitat acest loc împărtășiți câteva impresii

scrie comentariu

Recent reviews