- Schitul Pahomie, situat în orașul Băile Olănești din județul Vâlcea, se află la 30 de kilometri nord-vest de Râmnicu Vâlcea și la 13 kilometri nord-vest de localitatea Cheia, fiind locuit de o comunitate de călugări.
Inițial, biserica de lemn a schitului, dedicată „Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul”, a fost ridicată între anii 1519-1520, la inițiativa și pe cheltuiala monahului Pahomie și a căpitanului de oaste Sava, devenit ulterior haiduc.
O inscripție veche menționează că monahul Pahomie ar fi fost de fapt marele ban Barbu Craiovescu.
În anul 1684, spătarul Constantin Brâncoveanu, cel care avea să devină domnitor al Țării Românești între 1688 și 1714, a restaurat biserica schitului.
În jurul anului 1824, biserica ajunsese într-o stare avansată de degradare, iar în 1880, călugării au părăsit schitul; după o perioadă scurtă, biserica s-a prăbușit, iar chiliile au ajuns în ruină.
Între anii 1952 și 1956, a fost construită o nouă biserică din zid, cu formă asemănătoare celei originale, lucrările fiind supravegheate de Patriarhul Iustinian Marina.
Pictura murală interioară, realizată de Stan Hermeanu în 1956, a fost refăcută în 1997 de ierodiaconul Popa Nicolae din Perișani, județul Vâlcea, din cauza deteriorării.
După finalizarea reconstrucției, biserica a fost sfințită pe 30 septembrie 1956.
Biserica este situată la baza unei stânci mari din masivul muntos Buila, lângă o cascadă, stâncă pe care se putea observa chipul lui Iisus Hristos.
Lângă cascadă a fost amplasată o cruce mare din metal, pe un postament de beton, reprezentând Răstignirea Domnului Iisus Hristos în mărime naturală.
Biserica schitului nu are turle, ci este formată dintr-un altar, un naos și un pridvor deschis, susținut de șase stâlpi din zidărie.
În naos există două ferestre mici, iar altarul este luminat de o singură fereastră.
În apropierea vestică a bisericii se află o clădire etajată care adăpostește chiliile, bucătăria, trapeza (sala de mese) și stăreția.
Sursa: romaniadategeografice.net