VTG logo
  • Results: 0
Chipul lui Decebal
Chipul lui Decebal © Bogdan Pîrvu

Chipul lui Decebal

Statuie, monument

pe scurt

DN57
raportează o problemă
Orice sugestie de îmbunătățire a conținutului sau corectare a erorilor este binevenită. Mulțumim!
Atenție nu esti logat!
Chipul regelui dac Decebal este un basorelief înalt de 55 m, aflat pe malul stâncos al Dunării, între localitățile Eșelnița și Dubova, lângă Orșova, Banat, România. Sculptura, realizată de Florin Cotarcea, îl reprezintă pe Decebal, ultimul rege al Daciei.

Sculptura a fost realizată pe parcursul a zece ani, cu ajutorul a 11 alpiniști, fiind cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa și a doua din lume. Proiectul a fost promovat și finanțat de omul de afaceri Iosif Constantin Drăgan între 1994 și 2004.

Chipul lui Decebal măsoară 55 m în înălțime și 25 m în lățime. Basorelieful se află în zona Cazanelor Mici (golful Mraconia) pe malul stâng al Dunării, unde fluviul are o adâncime de aproximativ 120 de metri.

Dimensiuni fizionomice: lungimea ochilor este de 4,3 metri, lungimea nasului de 7 metri, iar lățimea nasului de 4 metri. Sculptura a fost ideea lui Iosif Constantin Drăgan și a durat 10 ani pentru a fi finalizată, cu un cost de peste un milion de dolari.

În comparație cu sculpturile de pe Muntele Rushmore, care au durat 14 ani și au implicat peste 300 de muncitori, sculptura lui Decebal a fost realizată în zece ani de 12 persoane, sub conducerea lui Florin Cotarcea, în ciuda pericolelor. Accesul la sculptură se face doar pe apă, iar peste o tonă de dinamită a fost folosită pentru modelarea stâncii.

Lucrările au început în vara anului 1994 cu defrișarea copacilor și curățarea rocilor. Uneltele au fost transportate cu barca și cu saci de 40-50 kg. Alpiniștii-sculptori urcau timp de o jumătate de oră până la schelă și lucrau în două ture de câte 6 ore, între martie și octombrie.

Sculptura s-a confruntat cu accidente și dificultăți, cum ar fi prăbușirea unei echipe de pe schelă și mușcătura unei vipere. Nasul sculpturii a fost fisurat și a trebuit să fie dinamitat și refăcut cu armătură de fier și ciment.

Construcția chipului lui Decebal a fost finalizată în 2004. În fața basoreliefului, pe malul sârbesc, se află o placă memorială antică, "Tabula Traiana", ridicată de împăratul roman Traian pentru a marca marșul trupelor romane spre Dacia și victoriile asupra dacilor în 105-106. [vezi imagine]

Sub capul lui Decebal este o inscripție în latină: „DECEBALUS REX - DRAGAN FECIT” ("Regele Decebal - făcută de Drăgan"). Iosif Constantin Drăgan a scris numeroase cărți despre istoria dacilor și a tracilor și a dorit să construiască o copie a Coloanei lui Traian în Cluj-Napoca, proiect care nu s-a materializat.


//



  1. Monumentul regelui dac Decebal (87-106 d.Hr.) este situat în zona Cazanelor Mici, între satele Eșelnița și Dubova, pe malul stâng al Dunării, în Golful Mraconia, aproape de orașul Orșova, județul Mehedinți.

  2. Sculptura a fost realizată între anii 1994 și 2004, la inițiativa și pe cheltuiala omului de afaceri și istoricului Iosif Constantin Drăgan (1917-2008), fiind executată de o echipă formată din 11 alpiniști sub coordonarea sculptorului Florin Cotarcea.

  3. Echipa de 11 alpiniști care a contribuit alături de sculptorul Florin Cotarcea la această operă monumentală a inclus: Gheorghe Predoni, Ion Predoni, Rudolf Kocic, Petre Negoițescu, Robert Torok, Darian Băleanu, Kiss Cristinel, Pavel Boroancă, Bebe Paștiu, Petre Nițu și Mircea Furlan.

  4. Chipul regelui dac Decebal, sculptat direct în stâncă, este cea mai mare lucrare de acest tip din Europa, având dimensiunile: 55 de metri înălțime, 25 de metri lățime, 4,30 metri lățimea orbitelor ochilor, 7 metri lungimea nasului, 4 metri lățimea nasului și aproximativ 5 metri lățimea gurii.

  5. La baza sculpturii, în stâncă, se află inscripția „DECEBALUS REX – DRĂGAN FACIT”.
  6. Lucrarea este completată doar în proporție de 60% din cauza lipsei de fonduri necesare finalizării, având în vedere că Iosif Constantin Drăgan a murit în anul 2008.

Sursa: romaniadategeografice.net

Alex Petrescu
5 luni în urmă

COMENTARII

0

4 out of 5 stars

bazate pe 0 comentarii

Review data

Spuneți părerea

Dacă ați vizitat acest loc împărtășiți câteva impresii

scrie comentariu

Recent reviews