Barajul Zetea, situat pe râul Târnava Mare în județul Harghita, este singurul lac artificial din zona superioară a râului, cu un volum total de 44 milioane metri cubi. Acesta asigură apă pentru localitățile din aval și protejează împotriva inundațiilor, având și o capacitate de reținere a undelor de viitură de 36,4 milioane metri cubi. Construcția barajului a început în 1976 și a fost finalizată în 1992. Barajul este dotat cu o centrală hidroelectrică și este un punct de atracție turistică.
În perioada 1980-1984, pentru muncitorii constructori, a fost creată „colonia socială Zetea” cu locuințe din beton, care după finalizarea barajului în 1993 a început să se depopuleze.
Fauna piscicolă a lacului include diverse specii de pești, printre care cleanul și păstrăvul sunt predominante. Lacul a fost populat și cu alte specii precum caras, crap, șalău și știucă. Pescuitul se poate practica atât de pe mal, cât și din barcă.
//
Comuna Zetea este compusă din șase sate, amplasată în partea de vest a Munților Harghita, pe partea superioară a râului Târnava Mare.
Aici se desfășurau activități de extracție a andezitului. Totodată este un punct important pentru exploatarea pădurilor și pentru procesarea lemnului, producând cherestea, mobilă și ambalaje din lemn, se fabricau vopsele, lacuri și cerneală pentru tipografie.
În satul Sub Cetate există o moară de apă construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Satul Zetea găzduiește un muzeu de etnografie.
În satul Zetea s-au găsit ruinele unei fortărețe geto-dacice, datând din perioada secolelor I î.Hr. – I d.Hr., întărită cu trei ziduri de pământ. Prima mențiune documentară a satului Zetea datează din 1333 sub numele de Sacerdos de Zokaloka, iar în 1334 apare cu numele de Zathalaka.
Deasupra satului Zetea, pe râul Târnava Mare, a fost ridicat un baraj finalizat în 1993, care a dus la formarea lacului de acumulare Zetea, utilizat pentru prevenirea inundațiilor, aprovizionarea cu apă și generarea de energie electrică.
Lacul poate stoca 44 de milioane de metri cubi de apă, din care 7,6 milioane reprezintă volumul permanent, iar 36,4 milioane constituie rezerva disponibilă în cazul viiturilor. Apa din lac alimentează turbina unei mici centrale hidroelectrice.
Sursa: romaniadategeografice.net