Platoul carstic Padiș este o zonă protejată de interes național, încadrată în categoria a IV-a IUCN (rezervație naturală floristică și peisagistică), situată în nord-vestul Transilvaniei, în județul Bihor.
Această arie naturală se află în partea sud-estică a județului Bihor, în partea de nord a Munților Bihorului, care fac parte din Munții Apuseni, ce aparțin lanțului carpatic occidental, pe teritoriul administrativ al comunei Pietroasa și este traversată de drumul județean DJ763.
Rezervația naturală, cu o suprafață de 39 de hectare, a fost declarată zonă protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național, secțiunea a III-a - zone protejate, publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000 și face parte din aria de protecție specială avifaunistică - Munții Apuseni - Vlădeasa.
Platoul carstic Padiș este o componentă importantă a zonei turistice Padiș, având o valoare peisagistică și turistică remarcabilă în Apuseni, dar și o valoare floristică datorită prezenței unor specii rare de plante nitrofile, precum bulbucii de munte (Trolius europaeus), specie protejată la nivel european conform Directivei 92/43/CE din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică).
Obiective turistice din apropiere
Biserica de lemn „Pogorârea Sf. Gheorghe” din Cociuba Mică, un lăcaș de cult din secolul al XVIII-lea
Biserica de lemn „Sf. Dimitrie” din Fânațe, construită în 1796
Barajul Leșu și zona turistică Padiș.
Rezervații naturale:
Avenul Borțigului, Complexul Carstic din Valea Ponorului, Fâneața Izvoarelor Crișul Pietros, Groapa Ruginoasa - Valea Seacă, Molhașurile din Valea Izbucelor, Groapa de la Bârsa, Pietrele Galbenei, Piatra Bulzului, Pietrele Boghii, Poiana Florilor, Platoul Carstic Lumea Pierdută, Peștera lui Micula, Peștera Urșilor, Săritoarea Bohodeiului, Valea Galbenei și Vârful Biserica Moțului.
Sursa: ro.wikipedia.org