Zona Natura 2000 ROSCI0131 Oltenița-Mostiștea-Chiciu a fost declarată un sit de importanță comunitară conform Ordinului ministrului mediului și dezvoltării durabile nr. 1.964/2007, care stabilește regimul ariei naturale protejate în cadrul rețelei europene Natura 2000, ordin care a fost modificat prin alt ordin, nr. 2387/2011, al ministrului mediului și pădurilor.
Suprafața sitului ROSCI0131 Oltenița-Mostiștea-Chiciu este de 11.521 hectare, așa cum este specificat în Formularul standard din anul 2016.
Habitatele întâlnite în situl Natura 2000 ROSCI0131 Oltenița-Mostiștea-Chiciu includ: râuri cu maluri nămoloase și vegetație specifică (Chenopodion rubri și Bidention), lacuri eutrofe naturale cu vegetație de tip Magnopotamion sau Hydrocharition, ape stătătoare oligotrofe sau mezotrofe cu vegetație din Littorelletea uniflorae și/sau Isoeto-Nanojuncetea, și pajiști de altitudine joasă cu specii precum Alopecurus pratensis și Sanguisorba officinalis.
Zona a fost desemnată Sit de Importanță Comunitară pentru a proteja specii precum: vidra de râu (Lutra lutra), buhaiul de baltă cu burtă roșie (Bombina bombina), broasca țestoasă europeană de baltă (Emys orbicularis), tritonul dobrogean (Triturus dobrogicus), zvârluga (Cobitis taenia), porcușorul de nisip (Gobio kessleri), boarța (Rhodeus sericeus amarus), fusarul (Zingel streber), pietrarul (Zingel zingel), scrumbia de Dunăre (Alosa immaculata), porcușorul de șes (Gobio albipinnatus), răspărul (Gymnocephalus schraetzer), sabița (Pelecus cultratus), avatul (Aspius aspius), țiparul (Misgurnus fossilis), ghiborțul de râu (Gymnocephalus baloni) și țigănușul (Umbra krameri). De asemenea, proiectul urmărește protejarea brotăcelului (Hyla arborea), o specie de amfibian.
Sursa: www.natura2000oltenita-chiciu.ro