Ca și în alte localități de pe Valea Hârtibaciului, biserica ridicată în secolul al XIII-lea a fost o bazilică cu trei nave, cu turn în partea de vest și cor semicircular. Turnul era prevăzut cu o tribună deschisă spre nava centrală. În jurul anului 1500, s-au întreprins lucrări de fortificare a bisericii, în cursul cărora clopotnița a devenit turn de apărare.
Turnul clopotniță, construit în secolul al XIII-lea, supraînălțat ulterior, ajunge, cu cele șapte niveluri ale sale, cel mai înalt turn din Valea Hârtibaciului.
Această transformare a presupus zidirea intrărilor, a tribunei de vest și a ferestrelor, precum și adăugarea de noi etaje turnului. Ultimul nivel a fost prevăzut cu un drum de strajă.
Incintele secundare. În cazul atacurilor și asediilor, cetățile bisericești apărau nu numai viețile membrilor comunității, ci și bunurile acestora, printre care se aflau și vitele. Pentru crearea unui obstacol suplimentar în calea dușmanilor, alături de incintele principale au fost construite incintele secundare. Deoarece la Chirpăr terenul nu oferea protecție naturală, s-a construit a doua incintă, prevăzută cu un turn de poartă cu hersă. În decursul secolelor, părți ale incintei au fost demolate.
Text preluat din panoul de prezentare