Orașul Agnita se găsește în partea estică a județului Sibiu, pe malul râului Hârtibaci. Documentat din 1317-1320 sub denumirea de Vallis Sancte Agnetia, localitatea a primit în 1466 o scutire parțială de la participarea la o stare gală pentru bărbații garnizoanei cetății.
Deja din secolul al XIX-lea, orașul a fost activ din punct de vedere economic, cu înființarea primei fabrici de piele în 1873, sub forma societății cooperatiste din Agnita. În 1924, au fost deschise porțile unei întreprinderi de producție de mănuși și ciorapi.
Biserica actuală, de tip hală, cu anul construcției necunoscut, prezintă un plan al altarului în formă de pentagon, înălțimea halei și urme ale bolților cu nervuri stelate în navă laterală de Sud, sugerând posibila atribuire a construcției la începutul secolului al XIV-lea. Tribunele de deasupra navelor laterale sunt datate ulterior.
În 1892, fortificațiile au fost eliminate în timpul unei restaurări, rămânând doar parapetul de paiantă de pe clopotniță și contraforturile din dreptul corului.
În jurul bisericii, inițial, au fost amenajate trei incinte, dintre care astăzi se mai păstrează doar patru turnuri pătrate cu galerii de paiantă. Prima incintă pare să fi fost realizată cu mult înaintea construirii bisericii.
Sursa: Cetățile țărănești din Transilvania (Ministerul Turismului, 1982)